Wanneer zijn jullie elektrische installaties voor het laatst gekeurd?

elektrische installatie check
Door: mariekeknippers-ram

Elektrische installaties zijn een belangrijke schakel in de veiligheid en functionaliteit van elk gebouw, of het nu gaat om een woonhuis, kantoor of een industriële voorziening. Toch wordt het belang van regelmatige keuringen vaak onderschat, zeker in het bedrijfsleven. Wanneer zijn jullie elektrische installaties voor het laatst gekeurd? Het kan van levensbelang zijn om dit regelmatig te laten doen.

Waarom een elektrische keuring?

Een regelmatige elektrische keuring is belangrijk om verschillende redenen. Allereerst zorgt het voor de veiligheid van iedereen die je pand betreedt. Defecte of slecht onderhouden elektrische installaties kunnen leiden tot brand, elektrische schokken en andere ernstige ongevallen. Door regelmatige keuringen in te plannen, kun je potentiële problemen vroegtijdig opsporen en verhelpen, waardoor de kans op ongelukken aanzienlijk vermindert.
Daarnaast zorgt een goedgekeurde installatie voor een efficiënter energieverbruik. Dit betekent niet alleen lagere energiekosten, maar ook een kleinere ecologische voetafdruk. Regelmatige keuringen kunnen ook bijdragen aan de levensduur van elektrische apparaten en installaties, omdat problemen tijdig worden geïdentificeerd en opgelost.

  • Veilige werkomstandigheden garanderen
  • Voorkomen is beter dan genezen
  • Efficiënt omgaan met je energie

Aan welke wetten en normen moet je voldoen?

Er zijn diverse normen waaraan je moet voldoen om ervoor te zorgen dat je installaties veilig en betrouwbaar zijn. De belangrijkste normen in Nederland zijn:

1) NEN 3140 (Bedrijfsvoering van elektrische installaties)

NEN 3140 is een Nederlandse norm die richtlijnen biedt voor het veilig beheren van elektrische installaties. Deze norm is van toepassing op laagspanningsinstallaties en bevat regels voor het veilig werken aan en met elektrische installaties. Het doel van NEN 3140 is om de veiligheid van werknemers te waarborgen en elektrische ongevallen te voorkomen. Het regelmatig laten keuren van installaties volgens deze norm is essentieel om te voldoen aan de Arbowet en de Arbeidsomstandighedenregeling.

2) NEN 1010 (Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties)

NEN 1010 is een andere belangrijke norm die van toepassing is op laagspanningsinstallaties. Deze norm bevat uitgebreide veiligheidsbepalingen voor de aanleg en het onderhoud van elektrische installaties in gebouwen. Het doel van NEN 1010 is om ervoor te zorgen dat installaties veilig zijn voor gebruik door personen en dat ze correct functioneren. Deze norm richt zich onder andere op de keuze van materialen, de wijze van installatie, en de beveiliging tegen overstroom en aardlekken. Regelmatige keuring volgens NEN 1010 helpt om de veiligheid en betrouwbaarheid van elektrische installaties te waarborgen.

3) NEN-EN 50110-1 (Bedrijfsvoering van elektrische installaties)

NEN-EN 50110-1 is een Europese norm die richtlijnen biedt voor de veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties. Deze norm is van toepassing op zowel laag- als hoogspanningsinstallaties en bevat regels voor het veilig werken aan en met deze installaties. Het doel van NEN-EN 50110-1 is om de veiligheid van personen die werkzaamheden uitvoeren aan elektrische installaties te waarborgen. Door te voldoen aan deze norm kunnen bedrijven de risico’s op elektrische ongevallen minimaliseren en een veilige werkomgeving creëren.

Laat je elektra periodiek controleren door een pro

Het is aan te raden om je elektra periodiek te laten controleren door een gecertificeerde installateur. Deze experts zijn op de hoogte van de laatste normen en wetgevingen en kunnen ervoor zorgen dat je installaties in topconditie zijn. Een professional zal een grondige inspectie uitvoeren, eventuele gebreken opsporen en advies geven over noodzakelijke reparaties of aanpassingen.

Onthoud: een regelmatige keuring kan levens redden, kosten besparen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Wanneer zijn jullie elektrische installaties voor het laatst gekeurd? Wacht niet langer en zorg ervoor dat je keuringen up-to-date zijn!

Wil je meer informatie over dit onderwerp, of een afspraak maken voor een elektrische keuring? Ga dan naar Zeeman Elektro. Zij zijn experts op het gebied van elektrische installaties en kunnen je helpen om je elektra in perfecte staat te houden.