Zó houd jij je grasmat in topconditie!

gras onderhoud
Door: mariekeknippers-ram

Een prachtige grasmat is een sieraad voor iedere tuin. Maar een gezonde grasmat gezond hoúden, dat is andere koek. Want: weet jij precies wat je gras in ieder jaargetijde nodig heeft? De gras kalender van Topgazon geeft je per maand precies aan wat je moet doen om je gras in topconditie te houden. Hier zijn de belangrijkste stappen om jouw grasmat stralend te houden.

1. Maai regelmatig en op de juiste hoogte

Een van de belangrijkste stappen in het onderhoud van je gazon is regelmatig maaien. Dit houdt je gras gezond en bevordert een dichte groei. Maai je gras minstens één keer per week in het groeiseizoen. Stel je maaier zo in dat je nooit meer dan een derde van de grassprieten afmaait. In de zomermaanden is een hoogte van ongeveer 4 cm ideaal. In het voorjaar en de herfst kun je het gras iets korter maaien, rond de 2,5 tot 3 cm. Door op de juiste hoogte te maaien, voorkom je dat het gras te veel stress ervaart en blijven de wortels sterk.

2. Bemest je gras op tijd en op de juiste manier

Voeding is essentieel voor een gezond gazon. Gebruik een goede meststof die geschikt is voor jouw grasmat. In de gras kalender van Topgazon vind je precies wanneer je welke meststof moet gebruiken. Over het algemeen geldt dat je in het vroege voorjaar, de late lente en de vroege herfst moet bemesten. Strooi de mest gelijkmatig over het gazon en geef daarna water, zodat de mest goed in de grond trekt. Door regelmatig te bemesten, zorg je ervoor dat je gras alle nodige voedingsstoffen krijgt om sterk en groen te blijven.

3. Besproei het gras consequent

Water is één van de belangrijkste levensbehoeften voor je gazon, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg er daarom voor dat je grasmat altijd voldoende water krijgt. Het is beter om één keer per week flink te sproeien dan dagelijks een beetje water te geven. Een flinke dosis water op gezette tijden stimuleert je de wortels om dieper in de grond te groeien, wat je gras sterker maakt. Sproei bij voorkeur ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat: dit zorgt ervoor dat je water niet direct weer verdampt. Tijdens extreme hitte kan het nodig zijn om vaker te sproeien, maar zorg ervoor dat je gras niet constant nat is om schimmelvorming te voorkomen.

4. Verwijder onkruid en mos

Onkruid en mos kunnen je mooie grasmat snel overwoekeren. Niet best voor de gezondheid van je gras! Controleer regelmatig je gazon en verwijder onkruid zodra je het ziet. Gebruik een onkruidsteker voor diepgeworteld onkruid zoals paardenbloemen. Mos groeit vooral in schaduwrijke en vochtige delen van je gazon. Door te beluchten en kalk te strooien, kun je de groei van mos verminderen. Een goed onderhouden grasmat met voldoende voedingsstoffen en de juiste pH-waarde is minder gevoelig voor onkruid en mos.

5. Belucht je gazon en herstel kale plekken

Beluchten is belangrijk om de grond los te maken en zuurstof bij de wortels te laten komen. Dit helpt het gras om sterker te groeien. Je kunt je gazon beluchten met een riek of een speciale beluchtingsmachine. Check de gras kalender wanneer je dit het beste kunt doen. Kale plekken in je gazon kunnen ontstaan door intensief gebruik, droogte of ziektes. Zaai deze plekken opnieuw in met graszaad en bedek ze met een dun laagje compost. Houd de grond vochtig tot het nieuwe gras begint te groeien.

Met deze tips houd je je grasmat in topconditie! Voor een gedetailleerde maandelijkse gids, bekijk de gras kalender van Topgazon op hun website. Volg deze stappen en geniet van een gezond en prachtig groen gazon, het hele jaar door.