3 duurzame ideeën voor jouw winkel of webshop

duurzame ideeen
Door: mariekeknippers-ram

Iedereen draagt tegenwoordig zijn steentje bij aan een beter milieu. Ook als winkel- of webshopeigenaar kom je er niet onderuit! Klanten willen graag winkelen bij bedrijven die zichtbaar hun best doen voor de toekomst van onze planeet, en willen zien dat je keuzes maakt die de wereld een beetje beter maken. Maar waar begin je? Hoe zorg je dat mensen jouw bedrijf leren kennen als een groene organisatie? Door te laten zién dat duurzaamheid bij jou voorop staat! Wij zetten 3 ideeën voor je op een rij, die je als winkel of webshop simpel kunt implementeren. Want een beter milieu begint bij jezelf!

Karton in de hoofdrol

Een hele simpele manier om te verduurzamen binnen jouw bedrijf, is door zoveel mogelijk kunststof en plastics te vervangen door herbruikbare materialen. Bijvoorbeeld door papier en karton! Deze materialen kunnen 100% gerecycled worden en zorgen dus niet voor onnodige hoeveelheden afval, die onze planeet vervuilen. En papier en karton bieden nog vele andere voordelen: ze zijn betaalbaar, lichtgewicht, makkelijk op maat te snijden en eenvoudig te bedrukken met een print naar wens! Waar jij kan beginnen met het gebruiken van karton? De mogelijkheden zijn eindeloos!

1) Creatieve kartonnen verpakkingen en verzenddozen

Nog maar al te vaak krijg je ze binnen van webwinkels: plastic verpakkingen, die zonder meer ook in een kartonnen doos hadden gekund. Zo zonde! En zo slecht voor het milieu. Als je regelmatig online bestellingen verstuurt, onderzoek dan hoe jouw verpakkingen zo milieuvriendelijk mogelijk kunt vormgeven. Gebruik karton waar je kan, en vergeet ook niet de verpakking zo compact mogelijk te maken: als je pakketje door de brievenbus past, hoeft een pakketbezorger er niet speciaal voor op pad!

Ook als ouderwetse fysieke winkel kan je jouw deel doen de plastic tasjes volledig in de ban doen. Laat mooie papieren of kartonnen draagtassen ontwerpen, die jouw merk op een unieke manier vertegenwoordigen. Staat nog een stuk chiquer ook!

  • Papieren tasjes met bedrukking
  • Mooi ontworpen verzenddozen van karton
  • Brievenbuspakketjes van karton voor kleinere verzendingen

2) Promotiemateriaal van recyclebaar papier en karton

Als je een winkel runt, is zichtbaarheid en sfeer alles. Voelt een klant zich thuis in je winkel, dan zal hij er langer verblijven en wellicht meer aankopen doen. Het verhaal en de uitstraling van je winkel doen er echt toe! Ook hierin kan karton echt een wereld van verschil maken, als je het laat bedrukken. Sfeerfoto’s van jouw team kan je prima laten zien op een kartonnen display. En je aanbiedingen? Die druk je natuurlijk op een flyer van recyclebaar papier. Glossy papier is zo 2009! Tegenwoordig steel je juist de show met ruw, natuurlijk papier.

En run je een webshop? Stuur dan een bedankkaartje van gerecycled papier mee met je bestelling. En nog beter: vertél daarop waarom jouw bedrijf kiest voor herbruikbaar papier! Voor zowel de verzending als andere promotie.

3) Kartonnen displays voor in je winkel

De producten die je verkoopt, moeten natuurlijk ook aan de man gebracht worden. In een winkel gaat dat er iets fysieker aan toe dan in een webshop: slimme displays gebruiken op tactische plaatsen in de winkel (op de toonbank, bij de ingang) zorgt voor een boost in verkopen. Vaak worden die displays maar tijdelijk gebruikt en zorgen ze na een paar weekjes voor een berg afval. Dus: waarom niet kiezen voor karton? Tegenwoordig kunnen kartonnen displays zo gebouwd worden dat ze flink wat gewicht aankunnen, en kun je het product echt laten uitblinken door een speelse print.

Meer duurzame promotiematerialen

Kan je wel wat hulp gebruiken in het ontwerpen van duurzame materialen voor jouw winkel of webshop? Daar zijn ze bij Megavista.nl in gespecialiseerd. Al jaren maken ze de mooie promotiemiddelen, veelal gemaakt van recycleerbare materialen. Hun webshop staat vol met creatieve ideeën, en in een persoonlijk gesprek kunnen ze je helpen bepalen wat bij jouw shop past. Laat je inspireren en ontwerp samen met hen marketingmaterialen die helemaal bij jouw bedrijf passen!

Ga naar Megavista.nl >