Alles wat je moet weten over je gazon bemesten

gazon bemesten
Door: mariekeknippers-ram

Een mooi, groen gazon is iets om trots op te zijn. Heb jij gras in je tuin? Dan wil je natuurlijk alles eraan doen om het gezond te houden. Naast regelmatig maaien, en sproeien bij droogte kan het ook slim zijn om je gazon van tijd tot tijd extra voeding te geven. Want je gras kan vaak niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft, onttrekken aan de bodem! In deze blog lees je daarom alles over bemesten: wanneer je dat doet, hoe je het aanpakt en waarmee.

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

De eerste vraag: hoe zie je of jouw gras toe is aan een bemestingsbeurt? Het geheim is: dat zie je niet altijd direct aan de buitenkant. Sterker nog: als je gras droge, gele of kale plekken gaat vertonen, ben je eigenlijk al aan de late kant! Het beste is om je gras minimaal 3 keer per groeiseizoen (voorjaar t/m najaar) preventief mest te geven. Zo weet je zeker dat het alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft!

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

Wij raden aan om je gras tijdens de warmere maanden van het jaar drie tot vier keer te bemesten. Je begint met bemesten in het vroege voorjaar: dan ontwaakt je gras uit zijn winterslaap en kan het de extra voeding goed gebruiken om weer op volle sterkte te komen. In de zomermaanden bemest je ook een of twee keer, zodat je gras de hitte van de warme zomermaanden goed kan doorstaan. En in het najaar bemest je nog een laatste keer voor het weer de wintermaanden in gaat!

Hoe ga je te werk?

Bemesten kun je het beste doen op een droge dag, waarop het niet zo hard waait. Bij windkracht 3 of hoger kunnen de lichte mestkorrels zomaar heel ergens anders belanden, en dat wil je natuurlijk niet! De bodem moet niet te nat zijn, en ook is het belangrijk dat het minimaal 10 graden buiten is, anders kan de grond nog niet zoveel met de mest aan.

  • Maai je gras eerst: zo kunnen de korrels zich goed tussen het gras verspreiden.
  • Strooi de korrels volgens de instructies op de verpakking. Gebruik hiervoor een strooier die je met de hand kunt bedienen, of kies voor een strooimachine als je een groter gazon hebt. Door hulpmiddelen te gebruiken, zorg je dat de mest evenredig verdeeld wordt.
  • Zorg dat je gras binnen 24 uur een plens water krijgt. Komt het niet uit de lucht, besproei je gras dan zelf met de tuinslang!

Welke mest is het beste voor je gazon?

Om het bodemleven onder je gras gezond te houden, raden wij aan om te werken met 100% organische gazonmest. Dit is gemaakt van natuurlijke bestanddelen, en brengt geen chemicaliƫn de bodem in, die de natuurlijke evenwichten in de grond kunnen verstoren. Organische meststoffen werken bovendien langer door en zijn veilig voor gebruik op gazons waar regelmatig kinderen of huisdieren op ronddartelen.

Alles voor een groen en sterk gazon

Jouw gazonmest online bestellen? Je doet het eenvoudig bij Topgazon. Zo weet je zeker dat je de juiste mest bestelt tegen een scherpe prijs! Haal je mest zelf op in het Drentse Nooitgedacht of laat het bij je afleveren, samen met je nieuwe graszoden. Bij Topgazon kan je bovendien rekenen op gezond advies bij de verzorging van je gazon: hun specialisten staan altijd voor je klaar als je vragen hebt over je gras onderhoud!

Mest van Topgazon >