Onmisbare items bij het leggen van een houten vloer

tools houten vloer leggen
Door: mariekeknippers-ram

Of je nu een lamelparket of een tapisvloer gaat leggen: als vakman heb je de juiste tools nodig, waarmee de klus moeiteloos gaat en het eindresultaat adembenemend mooi wordt. Welke tools maken iedere vloerenlegklus makkelijker en mogen dus ook zeker niet ontbreken in jouw gereedschapskist? Als je deze items klaar hebt liggen, ligt de vloer er binnen no time strak in! In dit artikel zijn we er vanuit gegaan dat je werkt met een vloer die je verlijmd en vernageld gaat aanbrengen. Wat moet er dan al-tijd klaarliggen?

Meet- en tekengereedschap

Een strak gelegde vloer begint bij het tot in detail uitmeten van je vloerdelen, en de aanpassingen die je eraan moet maken. Alleen zo zorg je dat je vloer straks als een legpuzzel gelegd kan worden! Onmisbare items bij het uittekenen van de afmetingen zijn natuurlijk een potlood, maar ook een duimstok, rolmaat en winkelhaak. Beknibbel niet en neem ze gewoon allemaal mee naar je klus.

Ook een verstekhaak of zwaaihaak kunnen je flink wat tijd besparen: hiermee teken je gemakkelijk een zaagsnede onder een bepaalde hoek uit.

De juiste zaag

Als je de vloerdelen eenmaal afgetekend hebt, wil je de juiste zaag voorhanden hebben om het fijnere, én het grovere zaagwerk moeiteloos mee uit de voeren. ‘De juiste zaag’ is dus misschien niet helemaal de juiste aanduiding: voor de meeste klussen heb je een combinatie van verschillende zaagtechnieken nodig.

Welke zaag of zagen jouw voorkeur hebben, bepaal je natuurlijk helemaal zelf! Met een handzaag kun je bijvoorbeeld goed zien waar je zaagt en zorg je altijd voor een rechte zaagsnede; het nadeel is dat je het fysieke werk zelf moet doen. En zo heeft iedere zaag zijn voor- en nadelen! Zorg dat één of meerdere van deze zagen klaarliggen:

  • Handzaag
  • Cirkelzaag
  • Decoupeerzaag
  • Verstekzaag

Lijmkam en de juiste parketlijm

Zoals gezegd zijn we er in dit artikel vanuit gegaan dat je als echte vakman er bij voorkeur voor kiest om een vloer niet zwevend te leggen, maar hem juist zo solide mogelijk aanbrengt. Dat wil zeggen: verlijmd en vernageld. Je klus begint in dat geval met het verlijmen van de vloer: de juiste lijm is dan essentieel, net als een lijmkam die ervoor zorgt dat de lijm goed over het oppervlak verdeeld kan worden. Kies een lijmrilhoogte voor je lijmkam die aansluit bij het type vloer dat je legt: dat is belangrijk voor de hechting en het uiteindelijke resultaat.

Tacker

Hoe groter de plank, hoe groter de kans op werking en vervorming als je de vloer alleen maar verlijmt. Zeker stellen dat je vloer straks geen last heeft van de werking van het hout? Wij raden altijd aan om je vloer ook te vernagelen, hoe groot of klein je plank ook is. Een tacker maakt het vernagelen van een vloer snel en makkelijk, en zorgt voor de juiste hoek en de juiste afwerking. Ook een onmisbare tool bij het leggen van een houten vloer.

Afwerklijsten en plinten

Een vloer is pas écht af als de randen naadloos overgaan in een ander vloerdeel, of in de muur ernaast. Vergeet dus zeker niet afwerklijsten en plinten in te slaan om je voorbereiding compleet te maken! Matchende plinten zijn echt de kers op de taart als het om een vloer leggen gaat en mogen dus niet ontbreken in jouw standaard toolkit. Match de plinten met de kleur van de vloer of met de kleur van de muur voor een optisch rustig effect.

Bestel bij dé groothandel voor de vloerenlegger

Mis je nog één van deze benodigdheden, of is één van je meest gebruikte tools aan vervanging toe? Maak het jezelf dan gemakkelijk en meld je aan als klant bij dé specialist voor de vloerenvakman: Floormade.nl. Ze hebben standaard alles op voorraad wat jou helpt om snel en professioneel te kunnen werken. Kwaliteitsproducten van de beste merken, maar dan zeer voordelig geprijsd. Dat klinkt je toch als muziek in de oren?

Op werkdagen voor 15:30 uur besteld betekent dat je order de volgende werkdag al bij jou op locatie bezorgd wordt. Zo kan jij je voor de volle 100% richten op jouw passie: de mooiste vloeren leggen voor je klant.